Satakielikuukausi 2019 juhlii kielellistä moninaisuutta

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald [PDF]

Multilingual Month Satakielikuukausi celebrates language diversity [PDF]

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Tämän vuoden teemoina on YK:n alkuperäiskansojen kielten vuosi ja lapset. YK:n teemavuoden tarkoituksena on nostaa esille maailman alkuperäiskansojen kielten tilanne. Osana tämän vuoden Satakielikuukautta haastetaan kouluja, kirjastoja ja muita toimijoita suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä osallistumaan YK:n teemavuoteen kiinnittämällä huomiota saamen kielten tilanteeseen, järjestämällä aiheeseen liittyviä tapahtumia, viestimällä saamen kielillä sekä lisäämällä saamenkielisten aineistojen ja ohjelmien tarjontaa!

Satakielikuukauden blogissa julkaistaan tekstejä kaksi kertaa viikossas mm. saamen ja muiden alkuperäiskansojen kielten tilanteesta, romanikielisestä lastenkirjallisuudesta sekä somalikielisestä ja kurdinkielisestä kirjallisuudesta Pohjoismaissa. Runoklubit, satutunnit, työpajat, näyttelyt ja muut tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden eri puolia, tutkivat kielen kautta rakentuvaa identiteettiä ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen. Verkostofestivaalin tapahtumia järjestetään ainakin ympäri Suomea ja eri Pohjoismaissa.

Satakielikuukautta koordinoivat Helsingissä Kulttuurikeskus Caisa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Monikielinen kirjasto ja Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

Poimintoja Satakielikuukauden ohjelmasta 

Tästä linkistä näet laajemmin Satakielikuukauden ohjelman 2019

 

  • Kuva: Sakari RöysköKevät 2019Sata suomalaista kielellistä elämänkertaa -näyttely. Helsinki 16.1.–14.2., Tampere 19.2.–18.3., Oulu 19.3–25.4. ja Joensuu 2–18.5.2019. Hankkeessa kerättyjä kielellisiä elämäkertoja esitellään näyttelynä Helsingin työväenopiston Aulagalleriassa (Helsinginkatu 26). Sakari Röyskön valokuvista sekä teksti-, ääni- ja videonäytteistä koostuva näyttely luo kokonaiskuvan, jossa nykysuomalaisen arjen moniäänisyys ja monikasvoisuus pääsevät esille. Lisätietoja näyttelyn verkkosivuilla. 

 

 

  • Tapahtumakuva leikin sata kieltä ja tarinaa27.2.2019. Leikin 100 kieltä ja tarinaa. Vanhemmille ja kasvatusalan ammattilaisille suunnatussa tapahtumassa tutustutaan tapoihin ylittää kielirajoja ja edistää ja tukea leikkimistä. Lisätietoja Caisan verkkosivuilla. 

 

 

 

 

  • Tapahtumakuva Hauskoja lähiilmiöitä28.2.2019. Hauskoja lähiöilmiöitä: huumorin kielistä. Kansainvälisen huumorin näyteikkuna, jonka tarkoitus on lisätä toisten kulttuurien ymmärtämistä huumorin kautta. Esiintyjinä huumorin ammattilaisia ja harrastajia. Tapahtuman kieli: suomi. Ikäsuositus: 12 +.  Lisätietoja Caisan verkkosivuilla. 

 

  • Tapahtumakuva Ja tekö kirjoitatte saksaksi?21.3.2019. Dalibor Marković: Ja tekö kirjoitatte saksaksi? -Dalibor Marković: Und Sie schreiben auf Deutsch? Dalibor Marković yhdistää runoutta beatboxiin etsien kielen ja identiteetin yhteyttä. Tapahtumakieli: saksa. Lisätietoja Goethe-instituutin verkkosivuilla. 

 

 

 

Tapahtuma kuva Satakieliklubi23.3.2019. Satakieliklubi. Kansainväliset kirjailijat, runoilijat ja muusikot yhdistävät voimansa ja luovat jo perinteeksi muodostuneen monikielisen runoillan, jossa eri taidemuodot ja mediat kohtaavat. Tämän vuoden tapahtumassa kirjailijat esiintyvät espanjaksi, arabiaksi, kiinaksi, saameksi ja suomeksi. Järj. Helsingin kulttuurikeskus, Sivuvalo, Tre Tärningar Kulturförening. Lisätietoja Vuotalon verkkosivuilla.

 

  • Piirroskuvat: Sunna Kitti oppilaat luokassaSaamen kielten etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen pilottihanke / Sámegielaid gáiddusoahpahusa pilohttafidnu / Sämikielâi káidusmáttááttâs piiloothaahâ / Sääʹmǩiõli ougglõsõhttvuõđid äuʹǩǩeei mättʼtõõzz pilotthaʹŋǩǩõs. Hanke tarjoaa perusopetusta/lukiokoulutusta täydentävää saamen kielten opetusta. Lisätietoja Saamen kielten etäyhteyksiä hyödyntävä opetus -pilottihankeen verkkosivuilta.

Katso koko ohjelmisto Satakielikuukauden verkkosivuilta ja lue blogi festivaalin pohjoismaisella sivulla Multilingual Month.

#satakielikuukausi #flerspråkighetsmånaden #multilingualmonth #monikielisyys #alkuperäiskansojenkielet #saamenkielet

 

Lisätiedot: 

Kitari Mayele, kulttuurituottaja, kulttuurikeskus Caisa, kitari.mayele@hel.fi, puh. 09 310 37506 / 050 412 0481